• Mona Ersdal

Noe å tenke på ...!

Heisan, her kommer et personlig innlegg.


Da har vi alle gått inn i advent`s tiden. En måned som på mange måter er veldig mørk men samtidig på den andre side veldig lys siden vi fyller på masse lys over alt. En veldig koselig måned for de aller fleste og når jeg skriver de aller fleste så er det for at vi har det ikke alle likt i advent`s tid og julen.

Denne tanken gjorde jeg meg opp i dag når jeg var en tur hos frisøren min, vi snakket litt om julen.

I år gleder jeg meg til julen, i fjor grudde jeg meg. Snakk om kontraster ! Det er litt rart når jeg tenker på det at jeg gleder meg i år....i år som mamma er borte for første gang. Det er snart 9 måneder siden mamma døde og det går ikke en dag uten at jeg tenker på henne og savner henne noe veldig ! Noen dager har jeg bare lyst å grine for noen dager så tenker man mer over savnet. Noen dager tenker jeg på at det er så urettferdig at enkelte mister foreldrene så tidlig mens noen får ha foreldrene lenge.

LIVET.....ja av og til er selve livet en prøvelse. Det er mange utfordringer og det er mye man skal gå igjennom, dette gjelder også spesielt i Desember måned og julen.

Julen er en tid for familie og en tid for glede. Jeg tenker tilbake til når jeg var mindre, julaften var den fineste dagen i året. Det var slik en ro i familien på denne dagen og de gode jule tradisjonene. Det var liksom litt sånn magisk.

Jeg gledet meg så til julen og julegaver at det hendte jeg ble helt dårlig om måtte legge meg når jeg var liten !

Et spesielt øyeblikk jeg husker ekstra godt var en gang mamma og pappa hadde satt julegavene under "trappen" i kjelleren. Jeg var så spent og gavene var så fristende at jeg lurte meg til å pakke opp en gave uten at de visste det, så pakket jeg den forsiktig inn igjen....håpet at de ikke sko se at teipen hadde vært av 😂Jeg lurer på om ikke jeg dro med meg Lene også ned under trappen ( lillesøster) for da fikk jeg ikke skylden alene om jeg sko bli oppdaget.....!

Uskyldige rampestreker når enn ser tilbake i ettertid.

I dag er det gode minner alle slike små ting.


I dag er alt annerledes ! Jostein og meg har vær vår sønn i fra tidligere forhold og det er ikke til å legge skjul på at i fra den dagen man "tok valget" å gå ut av et forhold så endrer alt seg både med jul og rutiner. Slik er det nok for de fleste som "skiller lag" i et forhold, alle tradisjoner får en eller annen form for endring.

En annen side er sykdom ! De siste årene i mamma`s liv var tøffe og hun slet på julaften. De 2 siste årene feiret hun julen på Tjørsvågheimen for hun klarte ikke å komme hjem for hun hadde ikke pust, det var vanskelig for oss pårørende for julen er en meget spesiell tid.

I fjor feiret Jostein og meg julekvelden helt alene, det var første gang alene og det var veldig rart. Mamma var veldig dårlig og pappa ønsket å være litt sammen med henne så lenge hun orket, min søster og familien hadde reist til Nord, svigers var hos sin andre sønn i Søgne og gutta våre var ikke med oss.

Den kvelden savnet jeg tradisjonen i fra jeg var liten og tradisjonen i fra min sønn var liten men det skal sies at Jostein og meg er gode å å få det greit i sammen og det ble en fin jul tross alt.


I år skal vi feire jul på hytta sammen med min søster, hennes mann og tante guttene våre. Det er 3 år siden sist vi var sammen og det skjer mye i livet på små gutter over en periode på 3 år. Nå er en i 1 klasse og en i 3 klasse. Jeg gleder meg masse til å se de åpne gaver og være i sammen med de ! Vi håper også at guttene våre blir samme med oss i år. Jostein sin er 21 og min er snart 20 med kjærester begge to så vi får nå se !

Pappa har fått tillatelse til å reise vekk en tur i julen i år. Han trenger å oppleve litt av verden !

I år blir julen annerledes men allikavel god. I år skal vi slappe av i viten av at mamma er med oss "på den andre siden" på en god måte og uten smerter ❤️ Vi skal ha henne med oss i tankene og i praten og jeg er sikker på at hun kommer til "være tilstede" !


Så til ettertanke til dere som har begge foreldre friske hjemme, dere som er så heldige å være en samlet "familie" og til dere som har gode tradisjoner både julaften, første juledag og 2 juledag. Ikke ta det for gitt, det er mange som sliter....voksne som barn både på den ene eller andre måten.

Jeg misunner de som har en frisk mamma, en mamma de finner på ting sammen med, en mamma de kan gå på shopping med eller en mamma bare å prate med. Jeg er 43 år, når jeg var liten trodde jeg mamma var "udødelig" og kom til å være der for alltid....hun kom sikkert til å bli 100....men rakk bare å bli bare 73.. !

Det er mange slike skjebner, mange mødre er borte og mange fedre, døtre eller sønner så alt for tidlig.

Til slutt vil skrive at Desember er en fin måned men en måned som også setter i gang både følelser og tanker. Mange gruer seg til å være alene i julen...

Hvordan enn din situasjon er så ta vare på de rundt deg, gi en ekstra klem i denne måneden og vær en venn. Det koster så lite og betyr så MYE ❤️

" Livet kommer ikke, det er nå "


Ha en fin advent`s tid 🕯

Klem, Mona ♥︎0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle