• Mona Ersdal

Nye Vinduer !

Heisan !

Hva skjer om dagene.....jo her skjer det noe hele tiden. Enten så pusses det opp, ellers så er familie på besøk eller så sover vi....! Neida det er ikke fullt så gale. Det har vært en hektisk sommer men nå er det siste innspurt før dagene blir litt roligere.

Når man pusser opp stuer så er man vær avhengig, spesielt så lenge man bytter vinduer. Den første ferie uken til Jostein ble benyttet til å bytte vinduer. så hadde vi en Sverige tur og deretter ble foringer montert for så og avslutte ferien med et lang helg på hytta. Bytte av vinduer er en omfattende prosess ettersom husets eksteriør er fredet og man må behandle huset deretter. Når huset er fredet utvendig må alt ivaretas av listverk og kledning. Vinduene ble løsnet forsiktig og tatt ut innenifra. Nye vinduer ble løftet inn i samme "hull" og festet. Man kan ikke se at det er gjort endringer g resultatet ble veldig bra. Totalt har vi byttet 11 vinduer. Nå har huset igjen fått stil med vinduer som tilsvarer trolig i fra Nyklassisistisk epoke ( kopi av vindu funnet her på gården ) og ikke Nordan vinduer i fra 1970 + som absolutt ikke passet inn ! Vinduer i fra Nordan har ingen verneverdi.

På bildet under ser du et Nordan vindu...


Kopiert vindu i fra Lunden Snekkerveksted....( under)Det er ikke vanlig foringsnot på disse vinduene så det blir litt annerledes montering av foringer.


Slik var det på kjøkkenet før:


Nå:


Vi har kopiert stilen på gulv lister. Rundt vinduene valgte jeg listverket "Antikk" i fra Bergene Holm. De som var rundt vinduene i fra før var for kjipe. Listverk i gamle hus er et "møbel" i seg selv. De rammer inn vinduet og gjør selve vinduet til et "smykke" ! Det høres kansje rart ut for deg at jeg kaller et vindu for et "smykke" men man lærer seg å se annerledes på ting etter å ha renovert en del. Et gammelt hus er ikke bare et hus...det er et sted hvor det har levd flere liv og generasjoner. Et hus har masse historie og veggene har " sett og hørt" sitt 😂Om en bare kunne vært en flue på veggen 😂
Tapet,maling og gulv er i fra Fargerike Kvinesdal. Det er malt med Lady Supreme Finish i glans 15 på listverk og foringer. Fargen Hvit Lin.

Tapeten er en Borås tapet.

Gulver er parkett i fra Tarkett.

Kjøkken er Epoq i fra Elkjøp Flekkefjord

Smeg hvitevarer er i fra Elkjøp Lyngdal

Kjøkkenkran er i fra Flisekompaniet Kvinesdal / Tapwell


Her er hva produsenten skriver om den :


" Pigkammaren er et stilfullt ornamenttapet som på 1880-tallet tok steget fra finstuen og inn på pikekammeret. Med den nye valsetrykkteknikken kunne slike vakre mønstre produseres til en mye lavere pris, men det eksklusive uttrykket består ennå i dag. Her ser du tapetet Pigkammaren med lyst grå bunn og mønster i distinkt svart og hvitt. Tapetet finnes også i to andre fargekombinasjoner."


Neste år satser vi på og fått tatt litt mer tak i både uthus og blomsterbed rundt huset. I år har vi ikke hatt kapasitet.


Vi er veldig fornøyd med vinduene og at det oppdraget er utført. Den gjenstår bare noe flekking av spikere men det må gjøres med Linolje maling og helst bra vær 😃


Nå skal sluttrapporten skrives og sendes til fylke ang vinduene !


Ha en fin Fredag og helg 🙂


Klem fra Mona ♥︎

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle